Jan Verschuren

organist

  Start Curriculum vitae Organist-titularis Concerten Registrant Repertoire Contact Bespeelde orgels Links Overzicht-homepage

 

Toruń Polen

 

Registrant

Jan Verschuren werkt met een vaste registrant die hem bij de grote concerten in binnen- en buitenland assisteert. Een registrant zorgt er voor dat op het juiste moment de registers en speelhulpen worden getrokken dan wel uitgeschakeld. Een registrant is een onmisbare schakel in het realiseren van de verschillende klankpaletten die de compositie verlangt dan wel de componist voorschrijft.

Het uitwerken van een registratievoorstel vraagt veel kennis van de klankkleuren van een register. Uiteraard varieert dat per orgel en per stijlperiode. Daar komt bij dat de registers, koppelingen en speelhulpen nooit op dezelfde plaats zitten. Met name bij de intensieve voorstudies maar ook tijdens de repetities wordt door het team bekeken en beluisterd welke klankkleuren aanvaardbaar zijn, maar ook welke tijdig door de registrant zijn te realiseren. Organist en registrant kennen elkaar zeer goed en respecteren elkanders inzichten, kennis en kunde. Het team neemt bij de keuze van registers bewust een verantwoord risico door bij concerten ’werkgeluid’ door de registrant bij het bedienen van de registertrekkers toe te staan. Snelheid en accuratesse zijn daarbij geboden. Het voordeel is onmiskenbaar dat met meer registers kan worden gehandeld. Hierdoor zijn nog meer variaties mogelijk en kan met nog meer subtiele dynamiek worden gemusiceerd.

Overigens hoort men ook bij elektronpneumatische tractie de registermagneetjes ’lopen’, met name bij het inzetten van vrije combinaties.

Wim Goossens was van 1990 tot 2023 vaste registrant van Jan Verschuren.

 

 

2 registranten in Leiden-NL!

 

 

 

 

 

Praag Tsjechië

 

 

 

Gent België

  

Leiden Nederland